Innovativ renovering

Når Proline renoverer faldstammer, sker det efter lidt utraditionelle metoder. Man lader nemlig de gamle faldstammer stå, og i stedet støbes de nye afløbsrør inde i de gamle.



Tekst af Pernille Christiansen

Relining-tenikken, som i dag er ejet af Lifco Group, en del af Carl Bennet AB, blev udviklet i Sverige i 1994, og siden har den vundet stærk indpas i hele Norden. I Danmark er Proline den eneste virksomhed, der sværger til relining-metoden, og nu har alt fra hospitaler til husejere og boligforeninger fået øjnene op for den innovative teknik.

I danske hænder
I Danmark har Proline pt. tre arbejdende teams, som hver især består af to teknikere. Indtil for nylig blev alle teknikerne hentet fra Sverige, men i september 2012 uddannede man for første gang to danske teknikere, som nu udgør et af de tre teams i landet.

- Allerede til foråret uddanner vi nye teknikere, for efterspørgslen på vores service er så stor, at vi har brug for flere hænder, siger Henrik Sørensen fra Proline.

Stigende interesse
Faktisk har Proline registreret en årlig fordobling af omsætningen i Danmark, siden 2009.

- Sommetider henviser rådgivere som Rambøll til os, men vi oplever også i stigende grad at blive kontaktet af privatpersoner, som har hørt om os gennem mund til mund metoden,« siger Henrik Sørensen.

Siden Proline så dagens lys, er 90.000 lejligheder i Sverige, Norge, Island, Danmark, Holland, Spanien og Tyskland blev renoveret efter relining-metoden, og i 2012 nåede tallet op på 1.200 lejligheder bare i Danmark.

Hurtig ekspedition
Senest startede Proline et projekt i Boliggården i Helsingør, hvor faldstammerne i 348 lejligheder skulle relines. Teknikkerne arbejder med en hastighed på tre lejligheder om dagen, så projektet forventes færdigt i slutningen af april 2013. Arbejdet går i gang hver morgen klokken 07.30 og slutter klokken 18.00, og teknikkerne låser sig selv ind, så beboerne ikke er tvunget til at være hjemme og lukke op.

Økonomisk gevinst
Prisebesparelsen på et projekt som det, der netop finder sted i Helsingør, ligger mellem 50-70 %. Det skyldes, at der ikke er noget byggearbejde forbundet med renoveringen, da arbejdet sker direkte gennem toilettet eller køkkenvasken, hvorfor der hverken skal brækkes loft ned eller rives gulv op. Dette er i øvrigt ensbetydende med, at byggerodet er minimalt, og at beboerne kan blive boende, mens arbejdet står på.
 
En gennemtestet metode
Levetiden på en relinet faldstamme er testet til minimum 50 år, og da man senest undersøgte det første projekt, der i sin tid blev udført i Sverige, var røret fuldstændig intakt. Der udvikles dog hele tiden på relining-teknikken, og i Danmark giver teknikkerne regelmæssig feedback til Sverige, for at sikre, at materialer og metoder lever op til de landsspecifikke krav. Proline giver desuden 10 års garanti, såvel som alle renoveringer testes et år efter, at de er færdiggjort.

Kontaktinformation

  • Proline Danmark ApS
  • Lunikvej 24, 2670 Greve, Høgevej 4, 7000 Fredericia
  • Tlf: 63 61 85 45
  • Web: https://proline-group.com/da
  • Email: info@proline-group.dk