Bedre fødevaresikkerhed med berøringsfri armaturer

Korrekt håndhygiejne er alfa og omega for at sikre god fødevaresikkerhed blandt dem, der arbejder med mad. Hybrid armaturer, der kan styres både manuelt og automatisk, er de bedste.

En af de vigtigste ting man kan gøre for at sikre, at man ikke bliver syg af maden, er at være omhyggelig med håndhygiejnen i køkkenet under forberedelsen af råvarerne. Bakterier fra råt kød kan nemt komme på tværs af skærebrætter, knive, hænder, serveringsskåle eller andet udstyr. Derfra kan de overføres til grøntsager eller andet tilbehør, der skal serveres uden varmebehandling.

”80 procent af alle smittekilder opstår ved kontaktsmitte enten ved direkte kontakt eller indirekte gennem kontakt med forskellige objekter eller forskellige fødevarer. Håndvask er måske den nemmeste og mest effektive måde at bryde smittekæden på," siger Kim Haugom, projektleder hos Oras i Norge.


Hybrid armaturer
Ifølge råd fra Det Norske Institut for Folkesundhed bør armaturer ved håndvasken være nemme at rengøre og bør kunne betjenes med håndled, albue, knæ, fod eller via fotocelle.

- De berøringsfri løsninger er de bedste. Vi har også et-grebs hybrid armaturer, hvor du kan åbne, lukke og regulere vandets temperatur med et greb eller du kan vælge, at stikke hænderne ind under armaturet uden at berøre grebet. Når fotocellen registrerer dine hænder, begynder vandet at løbe. Fordelen ved hybridarmaturet er, at du nemt kan vælge at tappe helt koldt eller varmt vand," fortsætter Haugom.


Stadig flere vælger berøringsfrit
Armaturet bør fortrinsvis monteres på en væg med tilstrækkelig afstand mellem armatur og vask, så hænderne kan vaskes uden at røre vasken eller armaturet. Vandstrålen skal ramme vasken på en måde, der reducerer mængden af stænk, helst ud for afløbet, som skal være af tilstrækkelig størrelse til at sikre en god dræning.

"Vi ser at flere og flere store køkkener vælger berøringsfri armaturer eller hybridarmaturer, hvilket er godt, da det bidrager til bedre håndhygiejne og er godt for fødevaresikkerheden," afslutter Haugom.

Kontaktinformation

  • Oras Armatur A/S
  • Strevelinsvej 12, 7000, Fredericia
  • Tlf: 75 95 74 33
  • Web: http://www.oras.com/
  • Email: Info.Denmark@oras.com