Fremtidens lyskilde

Annonce

Fremtidens lyskilde

Udendørs LED-belysning vinder frem over hele verden. Det skyldes ikke mindst, at LED giver store energibesparelser og i kvalitet minder mere om dagslys, end eksempelvis sparepærer eller halogenlys gør. LED-TEK A/S har lanceret en række LED-løsninger til udendørs belysning, og responsen fra kunderne er positiv.  

 

I Horsens Kommune har man gode erfaringer med udendørs belysning fra LED-TEK A/S, som siden 2009 har leveret LED-løsninger. Kommunen har således omkring Bankagerskolen udskiftet pærerne til LED-dioder i de ca. 80 Albertslundlamper, der er opstillet i det omkringliggende parkanlæg. Her sørger LED-dioderne nu for at skabe tryghed og sikkerhed i aften- og nattetimerne ved at oplyse bl.a. stisystemer og parkeringsarealer.

Energibesparelse på 80 %

- Lyskvaliteten er blevet væsentligt forbedret, og både lærere, det tekniske personale og forældre til børn på skolen er meget begejstrede. De oplever det som et langt sikrere område at færdes i efter lygtetændingstid. Mange tror, at der er kommet helt nye lamper, men vi har altså bare udskiftet belysningskilden, forklarer installations- og energikonsulent Henri V. Nielsen fra Teknik og Miljø Ejendomscenteret i Horsens Kommune og fortsætter:

- Fordelen ved at sætte LED-lamper i de eksisterende armaturer er netop, at vi slipper for at skulle betale for store udskiftninger. Derudover holder LED-lamperne i længere tid, og vi henter meget store energibesparelser.

Hvor parklamperne tidligere havde et strømforbrug på mere end 90W pr. stk., bruger de nu kun 15W, og det har betydet en reduktion i strømforbruget på mere end 80 %.

Skøjtebane får dagslys om aftenen

Horsens Kommune har også for nylig fået opsat LED-belysning fra LED-TEK på byens nye skøjtebane foran Rådhuspladsen. Indtil videre er der tale om midlertidige LED-standerlamper, men i løbet af december i år skal de erstattes af permanente LED-armaturer. Selve skøjtebanen blev officielt indviet 7. december, og allerede mens driftfolkene arbejdede på at få den færdiggjort, havde de stor gavn af den nye, energibesparende belysning. Henri V. Nielsen fortæller:    

- Belysningen på skøjtebanen bestod prøven nogle dage før indvielsen, da driftfolkene lagde slanger ud, så der kunne komme is på banen dagen efter. Arbejdet foregik i de sene aftentimer, og her oplevede driftfolkene, at lyset var meget mere behageligt at arbejde i, end det lys de var vant til. Han fortsætter:

- I øjeblikket er der sat nogle juletræer op til pynt ved siden af skøjtebanen, og de står og lyser med de her gammeldags lyskæder. Så man kan virkelig se en skæg og tydelig kvalitetskontrast mellem det hvidere, mere dagslysagtige LED-lys og det traditionelle, mere gule lys.

Halveret strømforbrug og bedre arbejdsmiljø

På de kommunale genbrugspladser kræver Arbejdstilsynet en pladsbelysning på mindst 25 lux, da denne lysmængde giver et sikkert og behageligt arbejdsmiljø. Derfor har man i Aalborg Kommune besluttet at udskifte de eksisterende halogenlamper med LED-lamper på alle kommunens genbrugspladser.

På genbrugspladsen Over Kæret, som LED-TEK også leveret til, har udskiftningen betydet, at lysniveauet nu er på mere end 40 lux, mens strømforbruget omvendt er blevet halveret. Pladsleder Preben Nielsen fortæller:

- Lyset fordeler sig nu jævnt over hele pladsen, og medarbejderne oplever at have 3-4 gange så meget belysning, som de plejer at have. Det giver et utrolig behageligt og også mere sikkert arbejdsmiljø, når solen er gået ned.

Den jævne, ensartede belysning på pladsen skyldes et patenteret linsesystem, der udnytter LED-diodens egenskaber, så den belyste flade bliver rektangulær uden overlapning eller blænding. 

Fungerer fejlfrit trods hårdt miljø

Men det er ikke kun i Danmark, at man er ved at få øjnene op for de fordele, der er ved at bruge udendørs LED-belysning. Således har LED-TEK i sommeren 2011 i samarbejde med FL Smidth leveret 80 stk. 50 og 100W LED-lamper til natlig belysning af gravemaskiner og transportbånd i manganminer i Kalahariørkenen i Sydafrika.

Ørkenen udgør et krævende miljø, hvor temperaturerne i løbet af døgnet svinger mellem 0 og 40 grader C, og dertil kommer kraftige rystelser og anden mekanisk belastning fra maskiner og materiel. Ikke desto mindre har lamperne fra LED-TEK fungeret fejlfrit i 2 år nu, og minearbejderne oplever en detaljeskarphed, som man ikke kunne opnå med halogen- eller natriumlamper. Mikkel Dyrbye, der er designingeniør hos FL Smidth, fortæller:    

- Vi skaffede LED-lamperne, fordi mineejeren gerne ville slå et slag for de grønne løsninger. Normalt bruger man ellers enten natriumlamper eller almindelige lysstofrør i manganminerne. De har brugt LED-lamperne i et par år nu til belysning af maskinerne både indvendigt og udenfor, og der har ingen klager været.

Meget lang levetid

Ud over at sikre store energibesparelser og en bedre lyskvalitet er LED-TEKs løsninger til udendørs belysning også designet til at have en høj levetid. Den patenterede indstøbningsteknologi, som anvendes ved fremstilling af armaturerne, gør således, at LED-dioderne får en optimal varmeafledning, hvilket er en af de væsentligste faktorer for, hvor længe dioden kan holde.

- LED'ernes arbejdstemperatur bør holdes på 60 grader C eller mindre, og temperaturen afhænger af, hvor godt kølingen er lavet. Derudover skal den afsatte varme helst kunne overføres til fri luft. Indstøbningen på vores løsninger til udendørs brug sikrer, at disse krav er opfyldt, og derfor kan man også roligt regne med, at de har en længere levetid end de anførte >50.000 timer, uddyber Erling Nielsen, der er direktør i LED-TEK. 

Nem service og 3 års garanti

Armaturerne fra LED-TEK er desuden modulopbyggede, og fra den mindste til den største model indgår der 2, 4, 6 eller 8 ens LED-lysmoduler. Dertil kommer strømforsyningen, der er indbygget, så den er let at udskifte. Tilsammen gør disse faktorer armaturerne lette at vedligeholde og lave service på.

- Vejlys er et produkt med stor betydning for både personers og trafikkens sikkerhed. Belysningens stabilitet og kvalitet er derfor grundlæggende parametre for os, som vi bakker op med 36 måneders garanti og hurtig afhjælpningsservice, forklarer Erling Nielsen.

Mulighed for dansk design

LED-TEKs løsninger til udendørs belysning produceres af den kinesiske BBE-koncern, der siden 1998 udelukkende har beskæftiget sig med udvikling og produktion af vej- og tunnelbelysning. Virksomheden er blandt verdens førende inden for sit felt, og ud over at dække 50 % af det lokale marked eksporterer BBE til flere end 150 lande.

Erling Nielsen pointerer dog, at LED-TEK også kan levere løsningerne i dansk design, hvis en kunde skulle ønske det:

- Hvis man som kunde foretrækker at købe dansk eller støtte en lokal underleverandør, så kan det også sagtens lade sig gøre. Vi kan distributør tilbyde at indgå i en aftale om lokal produktion, hvilket meget vel kunne komme på tale, hvis ønsket er dansk design kombineret med den avancerede teknik.

Lysberegninger og energisparerapporter

Ud over at levere LED-løsninger arbejder LED-TEK A/S målrettet for at kvalificere og udbrede kendskabet til den energibesparende belysningskilde. Firmaet samarbejder således med DTU Fotonik på Risø om etablering af en dynamisk positivliste over LED-belysningsprodukter. Målet er at øge gennemskueligheden på det hastigt voksende LED-marked.

LED-TEK tilbyder desuden deres forhandlere og kunder at lave lysberegninger og energisparerapporter, så de kan få et overskueligt overblik over, hvor meget der kan spares ved at skifte til LED-belysning.
led-tek

LED-TEK A/S

Kontaktinformation
LED-TEK A/S
Lundagervej 45A
8723 Løsning
Tlf:7384 1100
Email:  
Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555