Bedre belysning for færre kroner

Annonce

Bedre belysning for færre kroner

LED-belysning er ikke uden grund på fremmarch overalt i Danmark. Kombinationen af store energibesparelser med lang holdbarhed og høj lyskvalitet gavner både driftsøkonomien, indeklimaet og arbejdsmiljøet. Det fortæller en række brugere, som for nylig har investeret i LED-belysning fra LED-TEK, der siden 2009 har været pionerer på det danske LED-marked.  


Tekst af Martin Fogt Pollas Rønberg

Horsens-virksomheden LED-TEK har siden 2009 været pionerer på det danske marked for energieffektiv LED-belysning. For kunderne er det især udsigten til store driftsmæssige besparelser og mange års holdbarhed i kombination med en lyskvalitet, der minder om dagslys, som gør det attraktivt at skifte til LED-belysning.


En forbedret oplevelse for brugerne

Et eksempel på fordelene ved LED kommer fra Bornholms Centralbibliotek og det tilhørende lokalhistoriske arkiv. Efter at have udskiftet den gamle belysning til LED-lysrør fra LED-TEK, har de nu reduceret energiforbruget til belysning fra ca. 150.000 kWh/år til 90.000 kWh/år. Energimedarbejder Flemming Bech fortæller:

- LED-rørene giver mere lys, end vi havde før, men bruger kun halvt så meget energi, fordi vi samtidig med udskiftningen har fået intelligent styring, så de kun lyser i det omfang, der er nødvendigt. Derudover giver den gode lyskvalitet en forbedret oplevelse for brugerne, især i læsesalen, og et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne. Han fortsætter:

- En sidegevinst ved udskiftningen er, at vi også har fået et upåklageligt indeklima i en nyere tilbygning som huser Ø-Arkivet, hvor vi tidligere havde problemer. Årsagen var, at den oprindelige belysning fik gulvvarmen til at slå fra, fordi der var kraftig strålevarme fra lamperne. Det gjorde lokalet fodkoldt, samtidig med at der var meget varmt i hovedhøjde. Efter udskiftningen til LED-belysning er dette problem helt forsvundet.

 

Tidobling af lysmængden

Et andet eksempel på energigevinster ved udskiftning af gamle armaturer til LED-belysning kommer fra Usserød Skole i Hørsholm. Her er gymnatiksalens gamle lysstofrør for nyligt blevet udskiftet med 20 stk. intelligent styrede LED Flat panels fra LED-TEK, hvilket har næsten tidoblet lysmængden i gulvhøjde fra ca. 25-30 lumen til ca. 250-300 lumen.

- LED-panelerne er ligesom de gamle lysstofrør på 45 W pr. stk., men giver væsentligt mere lys. Vi har derfor installeret en lux-måler og intelligent styring på panelerne, så vi udnytter dem optimalt og undgår energispild. Især om sommeren er der pga. gymnatiksalens store vinduespartier ikke så stort et behov for kunstig belysning, og så reguleres panelernes lysmængde automatisk efter det, fortæller teknisk serviceleder Claus Rasmussen og fortsætter:

- Derudover er der næsten ingen vedligeholdelse af panelerne. De har en levetid på ca. 50.000 timer, så de skal ikke udskiftes inden for de næste mange år, og de kan uden problemer holde til at få en bold skudt op på sig, hvilket er en stor fordel, når de hænger i en gymnastiksal, som ofte er i brug til langt ud på aftenen.

Lyset er en vigtig del af arbejdsmiljøet

Det er imidlertid ikke kun i forbindelse med udskiftninger af gammel belysning, at LED-TEKs løsninger har vist sig at være attraktive. Således valgte Ford-forhandler Per B. Christensen fra Silkeborg sammen med medarbejderne at få installeret LED-belysning i sin nye butik på 4400 kvm fordelt mellem udstillingslokale, administration og værksted.

- Konkret sparer vi ca. 90.000 kr. om året svarende til ca. 60.000 kWh ved at bruge LED-belysning i den nye butik i forhold til den belysning, vi havde i vores gamle bygning. Men ud over energibesparelserne, som i øvrigt svarer til et reduceret CO2-udslip på 77 %, har vi fået en førsteklasses lyskvalitet. Behagelig belysning er en utrolig vigtig del af medarbejdernes arbejdsmiljø, uanset om de sidder i administrationen, går ude på værkstedet eller er i udstillingslokalet, så her går vi ikke på kompromis, forklarer Per B. Christensen.

Derudover stillede Ford Europa krav om, at Ford-modellerne i den nye butiks udstillingslokale skulle belyses med et lysniveau på min. 800 lux, hvilket med traditionelle belysningskilder ville kræve et energiforbrug på 650 W pr. bil. Her lykkedes det LED-TEK at få dispensation til at ombygge lamperne, så de med LED-belysning nu leverer den krævede lysmængde med et energiforbrug, som er 77 % lavere – en løsning, som LED-TEK har leveret til Ford-forhandlere over hele landet.

led-tek

LED-TEK A/S

Kontaktinformation
LED-TEK A/S
Lundagervej 45A
8723 Løsning
Tlf:7384 1100
Email:  
Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555