Ekspertviden giver radon-tryghed i Syddjurs

I Syddjurs Kommune tager man radonproblematikken yderst seriøst, og her har kommunen fået foretaget målinger i alle relevante bygninger, hvor man efterfølgende har kunnet påvise for høje værdier i enkelte af dem. Rådgivningsvirksomheden COWI har stået for målingerne, og i samråd med producenten Isola har man udformet konkrete løsningsforslag.

 

Tekst af Mikkel Weber Sandahl

 

Realdania og Bolius har i foråret igangsat en oplysningskampagne på Bornholm omkring den radioaktive gas, radon, og radonsikring er blevet et vigtigt område for både projekterende og udførende for at kunne give kunderne komplet tryghed.

 

I Syddjurs Kommune har man fået rådgivningsvirksomheden COWI til at foretage radonmålinger i relevante bygninger i kommunen samt udforme konkrete løsningsforslag. Bygningsingeniør i COWI Kristian Lund har været projektleder, og han fortæller omkring forløbet:

 

- Da vi havde undersøgt de enkelte bygninger for at finde baggrunden for den forhøjede koncentration, begyndte vi at indhente konkrete tilbud til kommunen, og her valgte vi at samarbejde med Isola, der bl.a. producerer løsninger til radonsikring. Vi har haft gode erfaringer med at trække på deres viden på tidligere projekter, og de er langt fremme på området.

 

Isola har gennem årtier arbejdet med løsninger til radonsikring i Norge, og de erfaringer bygger man videre på, ligesom virksomheden bl.a. har deltaget i arbejdet med at udforme Statens Byggeforskningsinstituts (SBi) nyeste anvisninger.

 

Et spørgsmål om at vide – ikke at tro

For bygningerne i Syddjurs Kommune er der foreslået en bred pallette af løsninger til radonsikring, eksempelvis tætning omkring kabler, etablering af radonsug i terrændæk samt ny tværventilation i en krybekælder, der var mangelfuldt ventileret.

 

- Det er skønt med en fremsynet kommune, der tager ansvar for at skabe vished for sine borgere og medarbejdere. Radonsikring er stadig et nyt område, og som rådgivere skal vi kunne lidt af det hele. Derfor indhenter vi viden fra producenter som Isola, der oftest er de virkelige eksperter, fortæller Kristian Lund.

 

At smage sin egen medicin

Det er meget forskelligt hvilke bygninger, der er ramt af radon, da det afhænger af undergrunden og bygningernes udformning, men Kristian Lund mener, at mange husejere burde få dosimetre udlagt i fyringssæsonen, hvor der er højest radon-ophobning. Han fortæller:

 

- Jeg har faktisk som privatperson overvejet at inddrage min kælder til beboelse, og i den forbindelse har jeg fået målt radonniveauet i min kælder. Radonniveauet er for højt, når det i opholdsrum overstiger 100 Bq/mᶟ, og det viste sig, at der i min kælder blev målt 400 Bq/mᶟ, og i min stue 150 Bq/mᶟ, hvilket efter etablering af radonsug nu er reduceret til henholdsvist 25 og 5 Bq/mᶟ. Det koster ca. 500 kr. at få målt radonniveauet, og så kan man handle derefter, når man får resultatet af målingerne. Fordi man hverken kan se eller lugte radon-gassen, vælger mange at ignorere området, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at problemstillingen vil få større opmærksomhed fremover.

 

Fakta om radon

Sundhedsstyrelsen skønner, at 300 danskere hvert år dør af lungekræft, forårsaget af radon. Det er således alment anerkendt, at der er en direkte sammenhæng mellem mængden af radon, man udsættes for, og risikoen for at få lungekræft. Radon er naturligt forekommende i jorden, men det bliver et problem, når det siver ind i vores bygninger.