Der er guld i skraldet

 

 

Partner i 3XN Kasper Guldager vil gøre cirkulær økonomi til en god forretning. Den ambitiøse arkitekt gæster Building Green i Forum, hvor han løfter sløret for tegnestuens nyeste projekt Circle House.

  

Siden Kasper Guldager udgav: ”Cradle to Cradle – en håndbog i det byggede miljø, er han nærmest blevet synonym med dansk bæredygtigt byggeri. Hans indsats for at sætte den grønne agenda øverst på byggeriets dagsorden har givet ham en velfortjent en plads i regeringens advisory board for cirkulær økonomi. Selv siger han om sit engagement i den grønne omstilling:

 

- Vi står på en brændende platform. Jo mere vi forbruger, jo færre ressourcer er der tilgængelige, og jo højere bliver værdien af de ressourcer, der er tilbage. Jeg tror ikke, at folk om 50 år vil smide gamle ledninger ud eller deponere aluminium og glas. På det tidspunkt er det simpelthen for en god en forretning at genanvende materialerne, til du smider værdifulde materialer ud, siger Kasper Guldager.

 

Der er med andre ord guld i skraldet. Men hvis vi for alvor skal udnytte ressourcerne fuldt ud, skal vi kunne skille vores bygninger af, så materialerne kan bruges igen og igen. Eller sagt på en anden måde: nutidens bygninger skal være materialebanker for fremtidens byggeri. Denne idé er da også hovedtanken bag projektet Circle House, hvor 90 % af byggeriet skal kunne adskilles og bruges igen uden at miste værdi. Bag projektet står Kasper Guldager, John Sommer fra MT Højgaard og mere end 20 samarbejdspartnere. Bygherre på projektet er Lejerbo, der vil bygge 60 nye cirkulære almene boliger.

 

Læs også interview med John Sommer og Kasper Guldager: Frem mod en cirkulær økonomi

 

- Ideen til Circle House opstod i kølvandet på en bog, jeg skrev sammen med John Sommer fra MT Højgaard. Her beskrev vi teknikken og forretningsmodellen bag et råhus designet efter cirkulære principper. Bogen blev startskuddet til arbejdet på Circle House. Projektet har vakt begejstring hele vejen rundt, siger Kasper Guldager og fortsætter:

 

- Circle House er et rigtigt godt eksempel på, hvordan vi kan tænke cirkulær økonomi, bæredygtighed og samarbejde i hele værdikæden. I branchen er der stort fokus på pris og kvantitet. Som jeg ser det, skal vi skifte fokus over mod pris og kvalitet. Vi skal udtænke forretningsmodeller, der kan synliggøre, at der faktisk er økonomi i at tænke bæredygtigt og langsigtet. For cirkulær bæredygtighed er faktisk en god forretning, siger Kasper Guldager.

 

Circle House er ikke det eneste bæredygtige projekt i Kasper Guldagers rygsæk. Tegnestuen er for tiden involveret i flere internationale projekter, der har cirkulær økonomi som omdrejningspunkt. Fælles for projekterne er, at økonomi, miljø, komfort og genanvendelse går hånd i hånd.

 

-Jeg glæder mig til at stå på scenen på Building Green og vise de projekter, vi arbejder på i Danmark og udlandet. Building Green er for mig at se et utroligt vigtigt forum, hvor vi kan netværke med hinanden og sætte fokus på bæredygtigt byggeri. Og det er helt afgørende, at vi mødes og udveksler erfaringer. For vi kan kun løse branchens udfordringer, når vi samarbejder på tværs i hele værdikæden, lyder det afslutningsvist fra Kasper Guldager.

 

Forum kommer til at sprudle med debatter, taler og netværksmøder, når Building Green slår dørene op den 1. og 2. november til en fest i bæredygtighedens tegn med mere end 49 arrangementer på plakaten. Har du svært ved at overskue plakaten, har vi udvalgt et par must sees:

 

Must sees

Key notes

1)    Wolfgang Frey – har designet en bygning, der giver strøm til en hel bydel.

2)    Kasper Guldager – dansk cradle to cradle pioner og medlem af regeringens advisory board for Cirkulær Økonomi.

3)    Thomas Rau – giver sin opskrift på, hvordan vi gør bygninger til materialebanker, så vi kan bruge materialerne igen og igen.


Debatter

1)   

Hit med skraldet – debat arrangeret af Danske ark og Arkitektforeningen

2)    Det grønne monopol

 

Det bæredygtige element

Branchens grønne forkæmpere hyldes til prisuddelingen af det bæredygtige element.

 

 

Kontaktinformation

  • Building Green
  • Ørnevej 18, 1., 2400, København NV
  • Tlf: +45 35 25 35 45
  • Web: http://buildinggreen.eu/
  • Email : info@buildinggreen.eu