Komproment i gang med C2C certificering

Annonce

Komproment i gang med C2C certificering

 

Komproment nytænker designprocessen og skaber forretning i den cirkulære økonomi

Den nordjyske tag- og facadevirksomhed Komproment ApS har i efteråret 2016 indgået aftale med Vugge til Vugge ApS om at Cradle to Cradle (C2C) certificere alle sine produkter. Det hele begyndte med udviklingen af Climate Cover, der er en klimaskærm med integrerede solceller og taghætter bestående af rene materialer, der kan skilles ad. Climate Cover blev lanceret i foråret 2016 og er forberedt til certificering.

 

Læs mere om Bæredygtighed

 

Tag- og facadeløsning designet til adskillelse

Vugge til Vugge deltog i udviklingsarbejdet, der fik støtte fra EUDP (et statsligt udviklings- og demonstrationsprogram inden for energiløsninger). Opgaven bestod i at udvikle et tag med integrerede solceller, men den blev hurtigt udvidet til en langt mere ambitiøs løsning, hvor design og bæredygtighed går hånd i hånd.

 

”Vi tænkte som sædvanligt på funktionalitet og design, som de væsentligste elementer. Men med Vugge til Vugge i projektgruppen fik vi bæredygtighed med til bords i alle beslutninger. Adskillelse og materialevalg har været med fra første minut," siger teknisk direktør i Komproment Niels Heidtmann.

 

Læs mere om Tage

 

Det færdige produkt er en universel klimaskærm, der indpasser alle de elementer, der typisk forekommer i et bygningstag. For eksempel er taghætterne skjult i konstruktionen, og tagelementer og solpaneler har ens dimensioner, så det er let at skifte enkeltelementer ud. Det er en designmæssig meget elegant løsning – samtidig med, at den lever op til principperne for cirkulært design.

 

”Climate Cover er et godt eksempel på en proces, hvor de rigtige beslutninger bliver taget fra begyndelsen. Det løfter den cirkulære økonomi op fra vision til virkelighed,” siger Annette Hastrup, der er direktør i Vugge til Vugge.

 

Annette Hastrup er vært for en learning session på byggemessen Building Green, hvor hun sammen med to producenter fortæller om, hvad der skal til for at designe produkter til den cirkulære økonomi.

 

Læs også: Ny designstrategi er vejen mod en cirkulær økonomi

 

Cirkulære designprincipper

Cirkulært design fordrer, at elementerne skal kunne skilles fra hinanden, og hver del skal kunne genanvendes igen og igen. Det forudsætter, at der bruges sunde materialer, der ikke indeholder stoffer, som kan være skadelige for mennesker eller miljø – hverken under produktion, brug, nedtagning eller genanvendelse.

 

For Komproment var det en helt ny måde at tænke design på.

 

”Uden det cirkulære fokus kunne vi lige så godt være rendt ud af en sti, så produktet ikke kunne skilles ad. Vores vanetænkning blev sat på prøve i konstruktionsfasen, og vi måtte skifte materialer undervejs. Eksempelvis havde vi fat i et plastmateriale med PVC, som ikke ville kunne certificeres. Det blev skiftet ud med et andet plastmateriale, som Vugge til Vugge kunne nikke godkendende til,” fortæller Niels Heidtmann.

 

Certificeringer skaber ringe i vandet

Komproment vil nu ikke alene certificere Climate Cover, men hele produktporteføljen.

 

”Processen har åbnet vores øjne, og vi kan se, at der er flere arkitektkunder, der efterspørger cirkulære løsninger,” siger Niels Heidtmann.

 

Gaia Solar, der leverer solcellerne til Climate Cover, har ligeledes set potentialet og overvejer at C2C certificere produktet.

 

"En Cradle to Cradle certificering involverer altid hele leverandørkæden. Det skaber efterspørgsel på bæredygtige løsninger ikke kun i den certificerende virksomhed, men også hos leverandørerne. Det skaber ringe i vandet, og det er ikke usædvanligt, at leverandører kan se en forretningsmulighed i en selvstændig certificering," siger Annette Hastrup fra Vugge til Vugge.

Vugge-til-Vugge

Vugge til Vugge

Vugge til Vugge ApS omstiller virksomheder til cirkulær økonomi og certificerer produkter efter Cradle to Cradle standarden. Målet er en ren, mangfoldig verden uden spild, hvor forbrug og produktion er til gavn for miljø og mennesker. For hver enkelt virksomhed er det samtidig god forretning.  Det er vores vision, at Cradle to Cradle vil spille en afgørende rolle i den grønne omstilling, og at vi får hele Danmark med.

Kontaktinformation
Vugge til Vugge ApS
Ingolfs Allé 39
2300 København S
Tlf:+45 2428 9369
Email:  
Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555