Nyt koncept giver facaden et langt liv med god økonomi

Tag- og facadeleverandøren Komproment har netop præsenteret et nyt koncept, der kombinerer entreprenørens ønske om at kunne opføre boligbyggerier med lette, robuste og økonomiske teglfacader med arkitektens inspiration fra træspånfacader. Teglspån er det passende navn.

 

Tekst af Jari Nielsen

 

Godt halvandet års samarbejde mellem tag- og facadeleverandøren Komproment, ONV Arkitekter og JAJA Architects i samspil med entreprenøren Scandi Byg er kulmineret i lanceringen af Teglspån: Et facadekoncept, der opfylder bygherren KAB's krav om lave kvadratmeterpriser, en levetid på minimum 30 år og lave vedligeholdelsesomkostninger.

 

- Idéen udsprang fra de træspån, som man bruger i USA og Canada, og et visuelt udtryk med horisontale linjer, som arkitekten foretrak, fortæller Kim Kristensen, medejer og salgsdirektør i Komproment, som producerer teglene.

 

Selve teglene fremstilles af Westerwald-ler og er produceret af tyske Röben, der brænder dem ved mere end 1200 grader. Lerets kvalitet og de højere brændingstemperaturer er med til at give teglene nogle af de væsentlige kvaliteter, som bygherren efterlyste:

 

- Jo finere lermateriale, du bruger, jo højere temperaturer kan du brænde ved. Og desto lavere bliver fugtoptaget. Det giver teglene lang levetid og gør dem robuste over for alger, mos og snavs, forklarer Kim Kristensen. Det lave fugtoptag er desuden en stor fordel på disse breddegrader:

 

- I et nordisk klima kommer der ikke til at ske frostsprængninger. Tø- og frostcyklusserne er korte og materialet skal være ret robust for at modstå det, siger han.

 

Bedre, billigere, hurtigere

Både koncept og materialer understøtter bygherrernes krav om bedre, billigere og hurtigere byggeri: Teglene samles i elementer af fem styk, og man kan således nøjes med at montere otte et halvt element pr. m2. De kan monteres med et topbeslag på en aluminiumkonstruktion med skruer af rustfrit stål.

 

Alt sammen materialer med meget lang levetid i en let konstruktion på ca. 33 kilo pr. m2. Da teglene skrues fast på facaden, er der desuden heller intet bindemiddel, der er følsomt over for vind og vejr under monteringen.

 

- Vi kan se på studier, vi gør, at arkitekternes og bygherrernes ønsker ændrer sig: Hvor det tidligere har været plader, går man nu mod tegl og mere naturlige materialer, siger Kim Kristensen.

 

Nordisk produktprogram

Teglspån-elementerne er allerede taget i brug på tre forskellige byggepladser i København, og en fjerde følger til efteråret.

 

Arkitekterne har udvalgt syv farver - hver farve fås som standard i tre forskellige overflader - så de passer til omgivelserne.

 

- Vi har ladet arkitekterne vælge, hvad de finder egnet til et nordisk marked. I Danmark, Norge og Sverige har vi en bestemt opfattelse af, hvad der er pænt, og arkitekterne vil gerne have, at materialet er levende og organisk at røre ved og kigge på, siger Kim Kristensen.

 

Men mulighederne for at forme en Teglspån-facade efter eget hoved er dog mange flere. Det er kun fantasien - og byggeriets facadeareal, som skal være min. 1500 m2 - der sætter grænserne:

 

- Reelt kan vi lave næsten den overflade, som arkitekten ønsker, også f.eks. et logo brændt i leret, siger Kim Kristensen.

Kontaktinformation