logo

Fra Skovriddergård til firlænget hovedkvarter

Creo Arkitekter har stået for Naturstyrelsens nye hovedsæde i Randbøl. En spændende opgave hvor målet var at skabe en både funktionel og æstetisk arbejdsplads for 100 medarbejdere.


Tekst af Michael Madsen

Det skulle gå hurtigt, da regeringen i efteråret 2015 besluttede sig for at udflytte Naturstyrelsen fra København til det naturskønne Randbøl mellem Billund og Vejle. Heldigvis kunne styrelsen benytte sig den rammeaftale, som Byggestyrelsen havde med arkitektfirmaet Creo Arkitekter.

Firmaets mission er at ”skabe udfordrende arkitektur der virker”, og udfordringer var der masser af, da Naturstyrelsens nye hovedkvarter til 100 medarbejdere skulle udvikles. Styrelsen havde i forvejen en mindre afdeling på stedet i portnerbygningen til den daværende Skovriddergård. Nu blev det imidlertid nødvendigt både at forvandle hovedhuset fra skovridderbolig til moderne kontorlokaler og designe en helt ny tilbygning med kontorer ved siden af. På den måde genskabte man det oprindelige firlængede gårdkompleks.



Læs mere om Erhvervs- og Domicilbyggeri


Trempel og parterre gav ekstra plads

- Udfordringen var blandt andet at designe den nye tilbygning i et enkelt formsprog, så den passede sammen med såvel det landlige miljø som hovedhuset og længen ved siden af. Derfor blev den opført i røde teglsten med røde indfarvede fuger og et tag af røde vingetegl, fortæller administrerende direktør Henning Gammelgaard Andersen fra Creo Arkitekter, der var projektleder på opgaven.

En anden udfordring var, at den nye tilbygning skulle have samme højde som hovedhuset. For at få plads nok valgte man derfor at bygge en såkaldt trempel på overetagen – en lav væg opført oven på den almindelige ydermur under det egentlige tagværk. Derved blev der fuld ståhøjde under taget og ovenlysvinduerne.

- Samtidig udnyttede vi, at terrænet skråner ned mod Vejle Ådal, til at bygge en parterreetage, som er åben ind mod skoven. Denne etage indeholder dels kantine, mødelokaler og køkken, dels en række servicerum og arkiv i kælderdelen ind mod gårdspladsen, forklarer Henning Gammelgaard Andersen.

 



Atrium og glasvægge skaber sammenhæng og lys

Når man træder ind i den nye tilbygning fra hovedhuset, kommer man ind i et atrium, der forbinder de tre etager og skaber dagslys og sammenhæng mellem dem. Til at begynde med havde man også tænkt sig at indrette storrumskontorer, men endte i stedet med mindre kontorer til mellem to og seks personer.

- Til gengæld er kontorerne forsynet med mange glasvægge og glasdøre, så der stadig er visuel kontakt mellem medarbejderne. Desuden fik vi tilknyttet en kunstner til projektet, der har dekoreret væggene med motiver, som knytter sig til stedet, siger Henning Gammelgaard Andersen.

Endelig blev der opført en terrasse og opholdsarealer ud for kantinen, lige som en udbygning til kantinen blev forsynet med et ”grønt” Sedumtag, så medarbejderne på 1. sal kan kigge direkte ud på et smukt græs- og mosbelagt tag.


Har kun brugt certificeret træ

Det var imidlertid ikke kun arkitektonisk, at den nye tilbygning bød på udfordringer. Det samme gjorde de krav, som Naturstyrelsen stillede til byggeriet – herunder at der kun blev brugt certificeret træ, som var oparbejdet på en miljørigtig og bæredygtig måde.


- Naturstyrelsen ønskede også, at der blev lagt massive gulve af asketræ over det hele. Normalt stiller økonomien sig i vejen for den slags, så vi var kun glade for deres ønske, fordi det både gav et smukt gyldent gulv og et gulv med stor bøjningsstyrke, fortæller Henning Gammelgaard Andersen og tilføjer:

- I det hele taget har samarbejdet med Naturstyrelsen været perfekt og en spændende opgave. Det er altid rart med en bygherre, der ved, hvad de vil, og vi er glade for at have kunnet levere nogle fysiske rammer, der ikke bare er flotte at se på og dejlige at befinde sig i, men som også fungerer rent praktisk for medarbejderne.

Naturstyrelsen flyttede ind i det nye hovedkvarter i starten af 2017.

Bygge- & Anlægsavisen

Tilmeld nyhedsbrev

Udkommer ugentligt, og indholder branchenyt, artikler samt adgang til den nyeste avis

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer




Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555